Jakten på Astrid har börjat

Astrid Lindgrens liv ska bli film och provfilmningen är öppen för alla. En ung kvinna får chansen att porträttera den älskade författarinnan vars sagor har fängslat läsare långt utanför landets gränser.(TT)
Publicerad 1 oktober 2016

Inspelningen av den nya Astrid Lindgren-filmen väntas dra igång redan i februari och tidigt 2018 är tanken att den ska gå upp på biografer runt om i landet.

I en annons på Nordisk Films Facebook-sida bjuder man in kvinnor i åldern 18-25 från södra och mellersta Sverige att söka rollen som den älskade barnboksförfattarinnan.

"Vi söker en skådespelerska som kan gestalta den unga Astrid Lindgren i en biografisk hyllningsfilm om hennes ungdom. Astrid finns i hela svenska folkets hjärta, men också i hjärtan långt utanför våra gränser. Historien om hennes liv är en stark och berörande berättelse, som vi ska göra allt för att berätta med omsorg och insikt", skriver Nordisk Film i ett pressmeddelande.

Flyttade ensam

Astrid Lindgren (1907-2002) flyttade, ensam och gravid, från Vimmerby till Stockholm som 18-åring. Där utbildade hon sig till kontorist och i 30-årsåldern skrev hon sagor för tidsskiften Landsbygdens jul samtidigt som hon var hemmafru och frilansande stenograf.

Hon gjorde sin författardebut 1944 med "Britt-Mari lättar sitt hjärta" och året därpå fick läsarna för första gången möta Pippi Långstrump. I dag har hennes böcker översatts till över 80 språk.

Dansk regissör

Den kommande filmen, vars titel ännu inte är känd, kommer att regisseras av danska Pernille Fischer Christensen som också är en av två manusförfattare. Den andra är Kim Fupz Aakeson. Hon har tidigare gjort filmer som "En såpa" (2006) och "En familie" (2010). Han har skrivit manus till "Perfect sense" (2011) och "En ganska snäll man" (2010).

TT