Ny huvudroll för "Merkel"

Pjäsen "Angela I" har gått upp på en teater i nordtyska Bremen. Det är ingen biografi över förbundskansler Merkel. Inte heller en politisk kabaré. Snarare ett experimentellt kollage över en skrämmande framtid.(TT)
Publicerad 2 mars 2019
””

Tysklands veteranledare - av många tillgivet kallad "Mutti" (mamma) och folkligt dubbad till "evig kansler" - planerar att lämna sin post 2021.

Pjäsen på Bremen Shakespeare Company handlar om vad som hänt efteråt.

Demokrati i kris

Runt om den förra detta förbundskanslern rasar demokratin samman. I en scen ställer barn till med upplopp medan röken tätnar. De bär gula västar. Som i tyska förskolor. Eller som hos franska gatudemonstranter.

Förutom en demokrati i kris är bärande teman populism och växande klyftor mellan politiker och folk.

I "Angela I" spelas Merkel av Silke Buchholz, självklart i Mutti-typisk byxdress och frisyr. Hon utgjuter sig över desillusionerade tyskar i östra landsändan - varifrån den riktiga Merkel härstammar - som lutar mot ett mer auktoritärt politiskt system.

””

Avskydd i öst

I östra Tyskland är förbundskanslern i stora kretsar utbrett avskydd för sin generösa migrationspolitik hösten 2015. Det har gått så långt att kandidater från hennes eget parti kristdemokratiska CDU inför kommande regionval undviker Merkel snarare än att be om hennes kampanjstöd.

””

TT