Annons

Museum kräver återlämning av nazistulen tavla

På konstmuseet Uffizierna i Florens hänger en svartvit kopia av 1700-talsmålningen "Vas av blommor" av den nederländske konstnären Jan van Huysum. Över bilden har museet skrivit "stulen" på engelska, tyska och italienska.(TT)
Publicerad 1 januari 2019

På konstmuseet Uffizierna i Florens hänger en svartvit kopia av 1700-talsmålningen "Vas av blommor" av den nederländske konstnären Jan van Huysum. Över bilden har museet skrivit "stulen" på engelska, tyska och italienska.

Museet ber nu den tyska regeringen om hjälp få tillbaka tavlan, som beslagtogs av tyska soldater under andra världskriget. Enligt museet finns målningen för närvarande hos en tysk familj som vägrar att återlämna den, trots flera uppmaningar från den italienska staten.

Annons

Enligt Eike Schmidt, chef för Uffizierna, kan "såren från andra världskriget inte läka" förrän verket lämnas tillbaka.

Konststölder har varit en het potatis i konstvärlden den senaste tiden. I november kom en fransk rapport som visade att en stor del av Afrikas kulturarv beslagtagits av européer och i dag står utställda på europeiska museer, i synnerhet franska, vilket har lett till att flera konstverk kommer att återlämnas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons