Matoma är Norges senaste musikexport

Med sina tropiska toner har den norske artisten Matoma på kort tid nått en miljonpublik och tagit sig från sitt sovrum till scener världen över. - Det är lite svårt att sätta ord på mitt liv just nu, säger den Sverigeaktuelle artisten.(TT)
Publicerad 12 januari 2016

Matoma, eller Tom Stræte Lagergren som han egentligen heter, närmar sig musiken på ett akademiskt vis - bokstavligt talat. Efter tre års studier på universitetet i Trondheim har han en bachelorexamen i musikteknologi och produktion.

””

"Organiskt album"

I likhet med andra "sovrumsproducenter" var det på musikplattformen Soundcloud som Tom Lagergren först började ladda upp sina remixar.

Det skulle inte dröja länge innan skivbolagen hörde av sig, och när Matoma släppte sitt första album i november gjorde han det med en blinkning till de digitala plattformarna han upptäcktes på. "Hakuna Matoma", som albumet heter, är nämligen ingen fysisk skiva - utan en spellista som ska växa med tiden.

””

Populär genre

På "Hakuna Matoma" hörs den sorts somriga dansmusik - tropical house - som ökat i popularitet det senaste året tack vare artister som Robin Schulz och Klingande, och framför allt Matomas landsman Kygo. Att de solsmekta tongångarna har sina rötter i nordliga Skandinavien är ingen slump, menar Tom Lagergren:

””

TT