Liv Ullmann tar farväl

Med en iscensättning av Ingmar Bergmans pjäs "Enskilda samtal" tar Liv Ullmann farväl av en lång karriär inom teater- och filmbranschen. Enligt NRK är detta det sista stora jobb som den berömda skådespelerskan och regissören åtar sig.(TT)
Publicerad 7 januari 2016

Med en iscensättning av Ingmar Bergmans pjäs "Enskilda samtal" tar Liv Ullmann farväl av en lång karriär inom teater- och filmbranschen. Enligt NRK är detta det sista stora jobb som den berömda skådespelerskan och regissören åtar sig.

Liv Ullmann, 77 år, hoppade av skolan som 16-åring för att resa till London och studera språk och teater. Hennes första stora filmroll, i filmen "Ung flukt" från 1959, väckte en sedlighetsdebatt i hemlandet eftersom Liv Ullmann i en scen visade sin nakna rumpa.

1966 fick hon sitt internationella genombrott i Ingmar Bergmans "Persona". Fram till 2003 hade hon spelat med i tio Bergman-filmer och levde också tillsammans med den svenske filmregissören i fem år. Liv Ullmann är den enda norska skådespelerska som har nominerats till en Oscar (för "Utvandrarna" 1971 och "Ansikte mot ansikte" 1977).

"Enskilda samtal" har premiär den 9 januari.

TT