Leslie Tay vill berätta sin historia

Leslie Tays tonårstid förevigades i en dokumentärfilm. Nu släpper Malmöartisten sin egen historia, i musikalisk form. Deput-ep:n "12 år" är redan här. - Det är min tid att berätta min version, det man inte fick se.(TT)
Publicerad 2 april 2015

Stefan Bergs dokumentärfilm "Leslie Tay - killen som kommer att glänsa" hade premiär 2008, visades i SVT och tog Leslie Tay från Malmöområdet Sofielund till Sveriges tv-rutor. Den handlade om Leslie, tonårskillen med adhd, en frånvarande pappa och längtan till musiken. Den handlade om förorten och om att vara ung. Leslie Tay minns den där perioden som spännande och positiv. Det var roligt att bli igenkänd och kanske mer förstådd än vad han annars hade blivit. Men åren har gått, den tiden är förbi. Han vill säga sitt om det som varit, med perspektiv.

””

Nytt sound

Resultatet, debut-ep:n "12 år", släpptes i mars. Det är en till stor del personlig tillbakablick, ibland allvarsam. Men det är också ett slags hyllning till Sofielund, till Malmö, uppväxten och allt det som utspelades. Leslie Tay skriver delvis för sin egen skull och för att ge en större bild av sin historia, men anser att musiken är universell och att vem som helst kan ta den till sig. Samtidigt finns det vissa saker som måste sägas just nu, i den svenska musiken, förklarar han.

””

Leslie Tay går gärna i bräschen. På ep:n har han samarbetat med Grammisvinnaren Seinabo Sey. Han turnerar med Silvana Imam, kallar henne sin syster. De är alla en del av en ny våg av svensk hiphop och r'n'b, det är de som "bygger det nya soundet i Sverige", som Leslie Tay säger.

Egna erfarenheter

Musiken har alltid funnits i Leslie Tays liv och sin första låt skrev han som nioåring. Idolerna var Michael Jackson och Babyface, som båda har fortsatt inspirera.

””

Det han förmedlar är blandat, men tar avstamp i egna erfarenheter. Att växa upp i Sofielund var både stökigt och roligt, berättar han. Där fick han det självförtroende som krävdes för att våga göra ep:n. Samtidigt har han mött en del svårigheter. "Sverige brinner" berör Leslie Tays erfarenheter av rasism, "Vems fel" handlar om vänner som hamnat snett. Men han vill inte kalla låtarna för uttalat politiska. Han vill bara berätta.

””

Vet du?

””

Just nu arbetar Leslie Tay med sitt debutalbum. Det kommer att skilja sig från ep:n, inte vara lika inriktat på hans förflutna.

””

TT