Lennie Norman åker på gubbturné

Lennie Norman har varit ståuppkomiker i 29 år och sett trender komma och gå. Nu upplever han att humortaket är ovanligt lågt och rädslan för att förolämpa stor. - Alla tar på sig rätten att bli kränkta för minsta lilla och det är jättetråkigt, säger han.(TT)
Publicerad 2 februari 2018

Han var med och startade den svenska ståupp-scenen i slutet av 80-talet och beskriver det som att allt var "fritt fram och frejdigt" då. Men vid slutet av 90-talet blev allt väldigt politiskt korrekt och ängsligt, tycker Lennie Norman. Sedan kom nya komiker som Magnus Betnér och Måns Möller och kastade sig in och vågade säga obekväma saker.

Nu upplever Norman att branschen, och samhället, är på väg tillbaka till samma politiskt korrekta punkt och han tycker att människor alltför ofta "tar på sig rätten att bli kränkta för minsta lilla".

””

"Mitt ämne"

Enligt Norman är rädslan för att kränka så stor att man bara vågar skämta om sina egna upplevelser och attribut.

Det är en utveckling han är högst kritisk mot - samtidigt som han gör sig redo att åka på turné med sin föreställning "Gubbvarning live".

””

Väljer glädjen

Föreställningens titel till trots handlar den inte enbart om män, utan främst om jämförelser mellan förr och nu och om hur det är att bli äldre. Han väljer att se glädjen i att åldras och beskriver den känslan som en grundbult i showen.

””

Vem är gubbe?

Är det då ålder eller beteende som definierar en gubbe? Det senare, tycker Norman.

””
””

TT