Annons

Kulturanalys vill ha utredning av politisk styrning

Finns det något fog för kritiken mot politisk styrning av kulturen? Myndigheten för kulturanalys föreslår att regeringen tillsätter en utredning med anledning av den debatt som fördes i fjol.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Har då Myndigheten för kulturanalys några indikationer på att kulturen blivit utsatt för politisk styrning? Nej, svarar direktören Sverker Härd. Men bara att debatten och kritiken förekommer är skäl nog att göra en kartläggning.

””

För drygt ett år sedan väckte journalisten Ola Wong i Svenska Dagbladet en debatt om politisk styrning av förlagsstödet, något som tillbakavisades av Kulturrådets företrädare. I rapporten "Kulturanalys 2019" föreslår Kulturanalys nu att regeringen ska låta göra en utredning eller kartläggning av om villkoren för att få anslag, trots alla försäkringar om motsatsen, blivit politiskt färgade.

Annons

En kartläggning skulle i så fall inhämta uppgifter både från de myndigheter som fördelar statligt kulturstöd och från kulturutövarna själva, enligt Sverker Härd. Bland annat skulle man titta på hur de krav på exempelvis jämlikhet och mångfald som framförs i regeringens regleringsbrev omsätts i praktiken.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons