Annons

Kräver livstid för prisad författare

Turkiska åklagare kräver livstids fängelse för författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan. Nästa vecka skulle hon ha tagit emot Tucholskypriset i Stockholm. Asli Erdogan, en av Turkiets mest uppburna författare, tilldelades i september i år Svenska Pens Tucholskypris.(TT)
Publicerad 10 november 2016

Asli Erdogan, en av Turkiets mest uppburna författare, tilldelades i september i år Svenska Pens Tucholskypris.

Hon greps i augusti tillsammans med ytterligare åtta medarbetare på den prokurdiska dagstidningen Özgür Gündem, som stängdes ner av turkiska myndigheter för påstådda kopplingar till den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Annons

De nio fängslade anklagas bland annat för samröre med en beväpnad terrororganisation.

"Asli Erdogan är en i den långa raden av de betydande författare som hamnat i konflikt med totalitära krafter genom att kompromisslöst skriva nyskapande litteratur som inte väjer för ämnen makthavare av olika slag kräver att man ska tiga om", sade Svenska Pens ordförande Ola Larsmo i ett pressmeddelande när Asli Erdogan utsågs till Tucholskypristagare.

Efter det misslyckade kuppförsöket i juli har turkiska myndigheter gripit tiotusentals personer och stängt ner en lång rad medier.

Enligt organisationen Platform for independent journalism sitter just nu 142 journalister fängslade i landet. Turkiet ligger långt ner på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, plats 151 av 180.

Tucholskypriset delas ut under Fängslade författares dag den 15 november, med all sannolikhet utan pristagaren på plats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons