JK lägger ned förundersökning mot 16 utgivare
Den uppmärksammade förundersökningen inleddes i december 2018, med anledning av en notis från TT Nyhetsbyrån som vidareförmedlade uppgifter från en tidning.
Uppgifterna, som senare visade sig felaktiga, handlade om att en skolbussförare skulle ha visat skolelever porrfilm. Filmen visade sig i stället vara en romantisk komedi. Nyhetsnotisen publicerades av en lång rad medier, vilket ledde till att Pressens opinionsnämnd (PON) i oktober 2018 fällde Aftonbladet, Expressen, Metro, Norran och Svenska Dagbladet för brott mot god publicistisk sed.
JK beslutade att inleda förundersökning om yttrandefrihetsbrottet förtal mot de fem medier som fällts av PON samt mot ytterligare elva, med hänsyn till uppgifternas art samt att dessa spridits på ett mycket stort antal webbplatser.
Sedan årsskiftet gäller nya regler som anpassats med tanke på nätpubliceringar, och som ger den utgivare som inom två veckor efter underrättelse från JK plockar bort presumtiva förtalsuppgifter äldre än ett år från databasen, ansvarsfrihet.
Varierande motivering
JK:s motivering till att lägga ned brottsutredningen varierar. I en del fall har informationen tagits bort från webbplatserna för mer än sex månader sedan, och därmed gäller preskription, konstaterar myndigheten. I andra fall har utgivarna plockat bort uppgifterna enligt den så kallade två veckors-regeln - och kan därmed inte längre hållas ansvariga.
Vad gäller tre utgivare som självmant plockat bort uppgifterna är åtal ut allmän synpunkt inte påkallat, trots att dessa inte omfattas av ansvarsfrihet enligt två veckors-regeln, resonerar myndigheten. På två webbplatser ligger uppgifterna kvar, men har redigerats för att bland annat förhindra identifiering.
"Klok bedömning"
Tidningsutgivarna (TU) välkomnar JK:s beslut att lägga ned utredningen.
””
TU har dock synpunkter på två veckors-regeln, som kan leda till att den utgivare som självmant tar bort uppgifter tidigare kan åtalas för förtal, och vill att regeringen i ett tilläggsdirektiv följer upp och utvärderar effekterna.
””
"Olycklig regel"
Nils Funcke, författare och tryckfrihetsexpert, anser att JK aldrig från början skulle drivit ett förtalsmål i fallet.
””
Han är orolig över att det nya regelverket kan leda till en fegare journalistik, och att JK:s personliga uppfattningar får stort spelrum.
””
TT har utan framgång sökt JK.
TT