Iannucci slutar göra satir av politik

Satirikern Armando Iannucci har ägnat det senaste decenniet åt att häckla brittiska och amerikanska politiker i tv-serier och filmer som "Veep" och "In the loop". Men nu har han fått nog. - Vita huset har blivit så absurt, det går inte att skildra fiktivt på ett lyckat sätt.(TT)
Publicerad 6 februari 2018

Man skulle kunna tro att Armando Iannuccis skiftande fokus, från häcklandet av Vita huset i tv-serien "Veep" till den farsartade skildringen av den högsta ledningen i Sovjet i "The death of Stalin", har med den ökade svårighetsgraden att parodiera det amerikanska styret att göra. Men planeringen av filmen, som får biopremiär den 9 februari, påbörjades sommaren 2016, innan Trump hade valts.

””

Snabbpratad fars

Intrigerna i "The death of Stalin" tar fart när diktatorn dör och hans närmaste krets, Chrusjtjov (Steve Buscemi), Zjukov (Jason Isaacs) och Molokov (Michael Palin), börjar slåss om makten i halsbrytande snabbpratad iannuccisk stil.

Filmen visades på filmfestivalen i Göteborg, där Armando Iannucci försökte komma ikapp sin jetlag över en skål müsli och lite kaffe samtidigt som han kommenterade faktumet att filmen har blivit förbjuden i Ryssland och Vitryssland.

””

Humorlösa politiker

Att fortsätta göra satir av den amerikanska och brittiska politiken har Armando Iannucci gett upp. Han säger att det är Trump själv som har blivit komikern och att det kanske är bättre att använda energin till att förmå folk att delta i demokratin, föra seriösa samtal och att rösta istället för att utmåla politiken som giftig och meningslös. Hans resonemang ekar av Brexit-omröstningen men landar, oundvikligen, i Trump och USA.

””

TT