Annons

Frostenson vägrar lämna Akademien frivilligt

Katarina Frostenson lämnar inte Svenska Akademien frivilligt. Nu går Akademien vidare med den utredning om stadgebrott som man tidigare har hotat med. - Hon anser sig inte skyldig, utan vill ha en oberoende utredning, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Svenska Akademien skickade tidigare under hösten en resolution till Katarina Frostenson där man vädjade till henne att frivilligt lämna sin stol. Resolutionen lämnades länge obesvarad av Frostenson.

Nu har hon meddelat att hon utsett ett juridiskt ombud som ska representera henne i kontakterna med Svenska Akademien.

Annons

"Står inte och stampar"

””
””

Katarina Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen som den 1 oktober dömdes till två års fängelse för våldtäkt i Stockholms tingsrätt. Fallet med kulturprofilen blev början till krisen i Svenska Akademien - i november förra året vittnade 18 kvinnor i en artikel i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen.

Tros ha läckt uppgifter

När avslöjandet gjordes tillsatte Akademien en advokatutredning om kulturprofilens kopplingar till ledamöterna. I den ska det bland annat ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand skulle ha läckt uppgifter om vem som skulle få Nobelpriset i litteratur.

TT: Hade ni inte hoppats att hon skulle gå självmant?

””

TT: Tror du att det finns någon möjlighet att hon skulle kunna stanna kvar i Akademien?

””
””

Anders Olsson vet inte exakt hur lång tid utredningen kan ta, men gör bedömningen att det kan röra sig om ett par månader. Katarina Frostenson har inte hört av sig personligen till Svenska Akademien utan meddelar sig via sitt juridiska ombud.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons