Annons

Filmvår med superhjältar och starka kvinnor

Klipska kvinnor konkurrerar med superhjältar och uppföljare på biodukarna i vår. Och kärleken har aldrig framstått som mer gränslös. Vid första anblicken är det lätt att tro att vårens biodukar domineras av superhjältar och muskelmän. Och visst finns de, inte minst i form av uppföljare.(TT)
Publicerad 11 januari 2017

Vid första anblicken är det lätt att tro att vårens biodukar domineras av superhjältar och muskelmän. Och visst finns de, inte minst i form av uppföljare. Skådespelaren Vin Diesel sitter säkert på reprisernas tron med minst två. I januari återkommer han som extremsportaren och spionen Xander Cage i "XXX: Return of Xander Cage", senare i år spelar han Dom Torretto i vad som av trailern att döma är årets actionmacka, den åttonde delen i "Fast & furious"-serien.

Annat filmgodis för fartälskare blir "The great wall", "Guardians of the galaxy vol. 2", "Kong: Skull Island" och "Alien: Covenant".

Annons

Mix av storfilmer

””
””

Kärlek i luften

Kanske hör det årstiden till, men inte bara Emma Watson förälskar sig på biograferna i vår - Ryan Gosling kärar ned sig i Emma Stone i Oscarshajpade "La la land". I en annan Oscarsfavorit, "Moonlight", faller en ung man för sin bäste vän, och i "Tom of Finland" skildras den finländske tecknarens väg ut ur garderoben.

En mer politisk vinkel på kärlek över gränserna hittar man i "Loving", om hur förhållandet mellan en svart kvinna och en vit man sätter stopp för rasistiska äktenskapslagar i 60-talets Virginia, och i "A united kingdom" som följer kontroversen som uppstod när den botswanske prinsen Seretse Khama gifte sig med den vita brittiskan Ruth Williams på 40-talet.

Kvinnoporträtt

Som en röd tråd under hela våren löper också filmberättelserna om smarta, starka kvinnor - från Nasa-tjejerna i "Dolda tillgångar" och det ugandiska schackgeniet Phiona Mutesi i Mira Nairs "Queen of Katwe", till Natalie Portmans Jackie Kennedy-porträtt i "Jackie".

Men är det en trend som är här för att stanna? "Wonder woman", som inleder filmsommaren 2017, skulle nog svara ja.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons