Filmrecension: Bad moms 2

En trång, perfektionistisk mammaroll skakar man inte av sig så lätt. Den här gången får de dåliga morsorna gå en rond mot sina egna mammor - som visar sig vara en trio dåliga mormödrar.(TT)
Publicerad 1 november 2017

Den första filmen om den utmattade mammatrion Amy (Mila Kunis), hemmafrun Kiki (Kristen Bell) och vulgopärlan Carla (Kathryn Hahn) räckte effektivt ut långfingret mot den snäva mammaroll, som åtminstone förekommer i USA.

Eftersom filmer för kvinnor med kvinnor i huvudrollerna äntligen är ett koncept som verkar ha fått fäste i Hollywood kommer nu uppföljaren, som utspelas i juletid. En perfekt högtid för att skildra all den stress som läggs på mammor som vill skapa den perfekta julen åt sina barn.

Men varifrån kommer egentligen all den där stressen? För Amys del är det största stressmomentet hennes stela mamma (Christine Baranski), som dyker upp för att rädda julen när hon anar att Amy, efter sin skilsmässa, verkar vilja tona ned några av alla måsten.

"Mysa? Mammor myser inte", är hennes omedelbara svar på Amys förslag om att ta det lite lugnt, istället för att tävla om bästa husdekorationer och vem som ger flest och dyrast julklappar.

De andra i kompistrion får också oväntat besök av sina mammor. Kikis (Cheryl Hines) verkar helst vilja knyta tillbaka navelsträngen och Carlas (Susan Sarandon) dyker som vanligt upp för att hon behöver pengar.

Gränslösa mammor och skuldbelagda döttrar är en tacksam grund att ösa både komedi och drama ur. Den sjuka hetsen och konsumtionsstressen kring jul också. Och ibland lyckas "Bad moms 2" med sin råa stil att vara ganska underhållande. Kathryn Hahn är i högform som Carla, som håller på att bränna ut sig på sin skönhetssalong eftersom tydligen "varenda kvinna i Amerika vill vaxa snippan i juletid". (Ok, Carla använder såklart ett betydligt grövre ord, men ni fattar poängen).

Svaret på problemen är dock aldrig att på riktigt skaka om några strukturer och till exempel låta männen kliva in i matchen och ta sig an jobbet tillsammans med kvinnorna.

Istället handlar det om att ta en shot, eller fem, och herregud, slappna av lite. Detta illustreras gärna i montage (om och om igen) där alla vuxna kvinnor är glada, halvpackade och lagom "tokiga".

Den nya Hollywood-mamman är ju inte längre en tråkig perfektionist som enbart lever för sina barn. Hon gillar att festa, kolla på manliga strippor, ha sex och att dricka ganska mycket, fast självklart bara så mycket att hon ändå kan kliva upp på morgonen och fixa allt det där som ändå måste fixas. Vem som egentligen tjänar mest på det får man fundera över.

TT