Annons

Figaro utmanar med nonsens och djup

Hantverket är nyckeln när 79-årige mästerregissören Peter Stein tar sig an "Figaros bröllop" på Malmö opera. Han beskriver den som en opera full av nonsens och dumma skämt, samtidigt vibrerande av de djupaste känslor och osannolikt vacker musik. - Jag är specialiserad på detta.(TT)
Publicerad 10 november 2016
””

Utmaningen är att skapa begriplighet, att publiken ska förstå det som händer på scenen - för att fullt ut kunna njuta av musiken. Det tycker han att många andra regissörer har fuskat bort.

””

Imponerande karriär

Annons

Han har en imponerande karriär bakom sig inom teater, film och opera, bland annat på Metropolitan, La Scala och Wienoperan.

Varför valde du att arbeta i Malmö?

””

Efter repetitionstiden i Sverige har han blandade känslor. Han påpekar att han lämnade Tyskland och flyttade till Italien för 30 år sedan för att han helt enkelt inte tycker om tyskar.

””

"Underbar rollbesättning"

I nästa andetag öser han lovord över sina medarbetare på Malmö opera, inte minst dirigenten Evan Rogister som han har haft ett perfekt samarbete med.

””

Många har läst in politiska dimensioner i operan, eftersom "Figaros bröllop" bygger på en pjäs med revolutionärt budskap som nådde stora framgångar i Paris åren före franska revolutionen. Men Peter Stein tycker att detta inte ska överbetonas. De revolutionära inslag som fanns i pjäsen ströks av da Ponte och Mozart, vilket var en förutsättning för att kejsaren i Österrike skulle tillåta operan.

Fulla av fel

I stället ser han förlåtelse som det grundläggande temat: Alla behöver vi bli förlåtna och det är djupt berörande.

””

Detta budskap i "Figaros bröllop" fick honom att gråta redan för 65 år sedan, säger han.

Trots sin ålder har Peter Stein stor aptit på nya projekt. Han håller seminarier för studenter och i vinter återvänder han till La Scala i Milano med Giuseppe Verdis "Don Carlo".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons