GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elin Wägners väckarklocka ringer i vår

Den 24 maj 1919 röstade riksdagen äntligen igenom kvinnlig rösträtt. Riksteatern uppmärksammar hundraårsjubileet med en pjäs om en av rösträttens förkämpar, Elin Wägner, och hennes tilltagande insikt om att världen måste väckas.(TT)
Publicerad 27 november 2018

Hon var journalisten, författaren, akademiledamoten och pacifisten som kämpade för kvinnlig rösträtt men som 20 år senare erkände sin besvikelse på densamma.

1914 hade Elin Wägner och hennes bundsförvanter samlat in över 350 000 namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt. Ändå dröjde det ytterligare fem år innan den röstades igenom. Vid det laget var hon trött och irriterad och inte ens i landet, berättar regissören Maria Löfgren.

””

Arg och besviken

Efter första världskriget arbetade Elin Wägner för fred och barns rättigheter. När andra världskriget rasade skrev hon sin bok "Väckarklocka" som också är titeln på Riksteaterns pjäs. Elin Wägner var arg och besviken. Den kvinnliga rösträtten hade varken stoppat krig eller rovdriften på naturen. Hon argumenterade för fred, självhushåll och för att människan skulle lära sig från de urtida matriarkat som hon en gång levde i.

Uppsättningen blir ingen renodlad historisk tillbakablick. De två manusförfattarna, Katarina Bonnevier och Gunilla Edemo, ville tillsammans med Maria Löfgren också ta avstamp i Elin Wägners radikala tankegångar i "Väckarklocka" och dessutom ta reda på "vilka som är våra moderna ringsignaler i dag", berättar Maria Löfgren.

””

Svart kvinna i dag

"Väckarklocka, jubileumsversionen" är en av fem urpremiärer på Riksteatern i vår. "24 timmar Svart kvinna" heter Fanna Ndow Norrbys pjäs som är en fristående fortsättning på den egna boken om hur det är att vara just svart kvinna i Sverige i dag.

Även Tyst teater gör en samtida undersökning. Den nyskrivna föreställningen "Hem" samlar döva flyktingars upplevelser av hur det är att komma till ett land där man inte kan göra sig förstådd.

Nyskrivna "Nationalparken" handlar i stället om skogen, och görs av bland andra duon bakom "Fäboland", Sara Parkman och Samantha Ohlanders. Den här gången sjunger de om stockholmare i dyra funktionskläder men kanske också om en och annan "skogstamefan", om den sortens människor som bodde i skogarna förr.

Rättad: Fanna Ndow Norrbys pjäs "24 timmar Svart kvinna" är en fristående fortsättning på, inte en dramatisering av, hennes bok "Svart kvinna".

TT

Läs mer