E-sportare vill in i RF

E-sport är idrott och bör välkomnas som ett eget förbund i Riksidrottsförbundet (RF), anser Sam Schönbeck, styrelseledamot i spelhobbyförbundet Sverok. Men RF-basen Björn Eriksson är inte särskilt hoppfull. Sverok, med 101 000 medlemmar i 3 600 föreningar, beskriver sig självt som landets största ungdomsförbund.(TT)
Publicerad 1 oktober 2016

Sverok, med 101 000 medlemmar i 3 600 föreningar, beskriver sig självt som landets största ungdomsförbund. Men undersökningar visar att kulturen är mycket större än så och att nästan alla unga spelar.

Trots det ses rollspel, lajv, brädspel, figurspel- e-sport och LAN ofta över axeln av beslutsfattare inom stat, kommun och idrottsrörelsen, enligt Sverok.

Men Sam Schönbeck anser att spelandet skulle bli "mer accepterat i samhället" om e-sporten kunde ta plats i RF.

””

Schackförbundet fick nej

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), säger till TT att hon anser att e-sport ska betraktas som idrott av samhället. Men enligt RF:s ordförande Björn Eriksson är det ingen självklarhet för idrottsrörelsen. Vare sig Sveriges schackförbund eller Svenska bridgeförbundet har blivit accepterade som medlemmar i RF, trots flera ansökningar.

””

TT: Du tror helt enkelt att Sverok inte skulle få klartecken?

””

Sam Schönberg hävdar att inget förbund har blivit godkänt första året det ansökt om att få ingå i RF.

””

Ser fördelar för RF

Schönbeck anser att det för RF:s del bland annat skulle medföra fördelar som "bättre inblick i hur ungas intressen ser ut i dag".

””

TT: Men det kan bli slagsmål om pengarna?

””

Björn Eriksson bekräftar att frågan också kan ses ur ett ekonomiskt perspektiv. Enligt honom har RF i dag kring 1,9 miljarder kronor att dela ut till i dag över 70 specialförbund, och det är inte säkert att pengarna växer för att det blir fler och fler specialförbund.

””

TT