Don Winslow: "Sadismen har blivit värre"

Han har varit privatdetektiv, surfare, lärare och vildmarksguide. Numera är den 64-årige Don Winslow en uppmärksammad kriminalförfattare och Sverigeaktuell med sin hyllade New York-roman "Styrkan". Boken fick Don Winslow att lämna hemmet i Kalifornien och återvända till sin gamla hemstad.(TT)
Publicerad 9 februari 2018

Boken fick Don Winslow att lämna hemmet i Kalifornien och återvända till sin gamla hemstad.

””

Trots att han har en rad böcker bakom sig var det bara "I hundarnas våld" från 2005 som fanns översatt till svenska. Men efter att nu även "Styrkan" givits ut, och efter hyllningar från författarkollegor som Jens Lapidus och Christoffer Carlsson, finns det stora möjligheter att det kommer fler.

Tragiskt och våldsamt

Hans första böcker var en blandning av humor och thriller, men med "I hundarnas våld", en tragisk och våldsam berättelse om knarkkartellerna i Mexiko, inleddes en ny period i hans skrivande.

””
””

Han skrev under de kommande åren bland annat "Savages" och dess prequel "Kings of cool", böcker som utspelas i kaliforniska surfarkretsar men också i drogmiljön, men insåg sedan att han var tvungen att skriva en fortsättning till "I hundarnas våld". Resultatet blev "The cartel", som kom 2015. Boken är dedicerad till de hundratals journalister som mördats i Mexiko under de år han gjorde research.

””
””

Hatar Donald Trump

Han hatar Donald Trump och säger att dennes idé om att stoppa droghandeln genom att bygga en mur är ren idioti.

””
””

Winslow föddes i New York, men han har tidigare bara låtit en bok, "Isle of Joy", utspelas där. Nu har han återvänt för att i den hyllade (Stephen King har kallat den "polisromanernas svar på Gudfadern") "Styrkan" berätta om Donny Malone, en tuff och berömd polis, som också är korrumperad och som ställs inför ett näst intill omöjligt val.

””

Inför arbetet med "Styrkan" tillbringade Winslow lång tid i New York, talade med poliser och gjorde noggrann research. I princip allt som händer i boken har hänt i verkligheten.

””

Både "The cartel" och "Styrkan" kommer att bli film, i regi av Ridley Scott respektive James Mangold. Den tredje boken om kartellerna kommer troligen i slutet av 2019.

TT