Annons

Domen mot kulturprofilen prövas av hovrätten

Rättegången mot den så kallade kulturprofilen inleds på måndagen i Svea hovrätt. Den här gången kallas Katarina Frostenson, ledamot i Svenska Akademien, in som vittne.(TT)
Publicerad 11 november 2018

Den så kallade kulturprofilen stod åtalad för två fall av våldtäkt, och i början av oktober dömdes han för ett av dem i Stockholms tingsrätt.

Kort efteråt överklagade kulturprofilen domen. Det gjorde även åklagaren Christina Voigt, som vill se ett strängare straff.

””
Annons

Inför prövningen i hovrätten har två nya vittnen kallats in till kulturprofilens fördel. En av dem är poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson, som har nära kopplingar till kulturprofilen. Enligt kulturprofilens försvarsadvokat Björn Hurtig ska Frostenson höras om kulturprofilens "personlighet och karaktär".

Både Voigt och målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz har motsatt sig vittnesmålet, och i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter menar Massi Fritz att "vittnesmålet helt saknar betydelse för hovrättens prövning."

Ingen teknisk bevisning

Enligt åtalet ska våldtäkterna ha skett under hösten och vintern 2011. Det finns ingen teknisk bevisning i målet och de vittnen som har hörts i rätten har själva inte bevittnat några övergrepp, utan fått dem återgivna av den utsatta kvinnan.

Skillnaden mellan bevisningen i de två fallen av våldtäkt är att kvinnan berättade om det första övergreppet för sin terapeut, som i sin tur gjorde en anteckning om det i kvinnans journal.

Kulturprofilen har suttit häktad fram till rättegången. Det beror bland annat på att han är fransk medborgare, och att det finns en risk att han ska lämna landet.

"Viktigt för metoo-rörelsen"

Övergreppen uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur kulturprofilen utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och granskningen kastade in institutionen i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag där.

Målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz kallade tidigare i ett skriftligt uttalande den fällande domen i tingsrätten för "en seger för rättvisa". "Domen är viktig för många kvinnor och hela metoo-rörelsen och den tystnadskultur som existerar i våldtäkter och sexualbrott", skrev hon.

Förhandlingarna i hovrätten kommer att pågå mellan den 12 november och den 14 november.

Annons

Kulturprofilen nekar till att ha begått brotten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons