Annons

Det här är stjärnskottet Fricky

Han stod för årets stora genombrott enligt branschorganisationen Musikförläggarna. Men vem är egentligen Erik "Fricky" Friman? Vi reder ut. Erik Friman Föddes 1992 i Umeå, men bor i dag i Stockholm. Var tidigare med i rapduon Broder John och Friman, men är nu soloartist.(TT)
Publicerad 9 november 2018

Erik Friman

Föddes 1992 i Umeå, men bor i dag i Stockholm. Var tidigare med i rapduon Broder John och Friman, men är nu soloartist. I dag är han en del av Umeå-kollektivet och skivbolaget Random Bastards, där bland andra musikerna Cleo, Gonza-Ra och Erk ingår.

Annons

Singeln "Hon få mig" fick stor uppmärksamhet när den släpptes 2017, och våren därpå kom hans debut-ep "Aqua aura".

Friade på scenen

Under Umeåfestivalen Mästerbotten i slutet av april friade flickvännen och rapparen Nathalie "Cleo" Missaoui till honom - mitt på scenen.

"Det var det sjukaste och mest euforiska ögonblicket i mitt liv", har Fricky sagt till TT om händelsen.

Någon månad efter frieriet dök en bild upp på Instagram: Fricky, Cleo och en gravidmage.

"Aqua aura"

Den 23 mars i år släppte Fricky debut-EP:n "Aqua aura". Låten med samma namn är hans mest lyssnade på Spotify. Med över 12,4 miljoner lyssningar kan man anta att en och en annan kan sjunga i med i rader som: "Nu dom frågar hur det går, inte hur jag mår. Aqua Aura på mitt finger, ifrån Mi Amor."

Annons

Astrologi och ädelstenar

Stenen Aqua aura, som alltså delar namn med Frickys debut-ep, anses inom astrologin ha en positiv effekt på livet.

"Jag väljer att tro på det här. Jag är inte bunden till någon religion, men jag känner att det finns någonting mer och djupare. Jag vill inte 'claima' att jag förstår det eller att jag kan konkretisera varför jag tycker det är bra eller dåligt, jag har bara valt att tro på det", sade han till TT tidigare i år.

Utklassade konkurrenterna

Inför årets upplaga av Way Out West fick affischnamnen Arcade Fire, Patti Smith, Kendrick Lamar och Arctic Monkeys alla fick se sig slagna av den svenska r'n'b-sensationen Fricky. När Spotify sammanställde sin statistik över hur mycket artisterna hade spelats i Sverige månaden före festivalen var det han som toppade listan.

"Det känns ju extremt sjukt och overkligt när man kollar på vilka artister som är bokade till festivalen", sade Friman i ett pressmeddelande.

Musikförläggarnas motivering:

"Priset för årets genombrott gick till låtskrivaren och artisten Erik 'Fricky' Friman som med miljoner streams, utsålda konserter och strålande recensioner visat hur efterlängtat hans unika uttryck är."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons