Bokvår med jordnära ideal

Självhushållet hyllas i en bokvår som även rymmer svensk kärlekslyrik och ett napolitanskt väninneepos. Dessutom kommer Horace Engdahls bok "Den sista grisen". Äntligen på svenska Italienska Elena Ferrante har hyllats som ett litterärt geni, ändå vet få vem hon verkligen är.(TT)
Publicerad 13 januari 2016

Äntligen på svenska

Italienska Elena Ferrante har hyllats som ett litterärt geni, ändå vet få vem hon verkligen är. Trots att hennes böcker om de två napolitanska barndomsvännerna Lila och Elena fått ett stort internationellt genombrott är författarens identitet fortfarande hemlig.

Genom fyra böcker får läsarna följa barndomsvännernas liv. Elena är den duktiga flickan och klassresenären medan Lila stannar kvar i det våldsamma Neapel.

Vännerna går skildra vägar men deras öden för evigt sammanflätade. I mars kommer del ett, "Min fantastiska väninna", äntligen på svenska.

Ät dig frisk

Maten framstår plötsligt som lösningen på våra problem. Sara Begners "Vår kokbok: hälsa" är bara en i raden av kokböcker som inte enbart värdesätter smaklöksorgasmerna.

Näringsfysiologen David Jonssons "Magsmart" rymmer mattips mot inflammationer och ballongmage. Sanna Ehdin Anandala är inne på samma spår med sin bok "Mat som läker".

Tre x Elin

I romanen "Gånglåt" låter Elin Olofsson sin huvudperson Sonia Sallström återvända hem till gården för att skriva sin självbiografi. Kärlek, släkt och svek står i centrum i denna roman om kvinnor på den jämtländska landsbygden.

Kulturjournalisten Elin Cullhed debuterar med ungdomsromanen "Gudarna" om Brita, Lily och Jane, tre 16-åringar och självutnämnda gudar i ett Tierp där "ingen jävel bryr sig om att göra kaos med patriarkatet".

Elin Grelsson Almestad skriver i sin tur om den unga Johanna som vill rädda världen men tvingas inse sin egen otillräcklighet. "Hundarna på huvudgatan" presenteras som en skildring av två svenska institutioner som tappar kraft: kyrkan och socialdemokratin.

Alla tre romanerna kommer i januari.

Bonden - nytt ideal

Efter småbrukarna Mandelmanns hyllade "Självhushållning i Djupadal" kommer nu flera uppföljare.

I "Lev som en bonde" (april) ger Niklas Kämpargård sina bästa tips till den som vill leva ett mer bondemässigt storstadsliv eller flytta ut på landet, ha djur och odla sin egen mat.

I "Jordad: Enklare liv i kollapsen skugga" (mars) skriver David Jonstad om vägen från en stressad storstadstillvaro till ett mer jordnära liv på landet, till lugnare vatten och makligare sjö.

Mannen, hustrun och kulturen

Medan litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström fortsätter att ondgöra sig över kulturmannen ("narcissistisk sexist, symbol för den patriarkala självgodhet som fortfarande verkar i kulturen" osv) i essäboken "Kulturmannen och andra texter" (februari) har ex-maken Horace Engdahl i stället skrivit korta aforismer och längre funderingar.

Samlingen "Den sista grisen" (april) rymmer även monologen "Mannen på bryggan" där en medelålders man gör upp med sitt liv.

Den amerikanska författaren Meg Wolitzers har i sin tur koncentrerat sig på kulturmannens fru och ständiga stöttepelare. Romanen "Hustrun" (mars) filmas just nu av Björn Runge. Huvudrollen spelas av Glenn Close.

Kärlekspoesi

Redan i "Som en gång varit äng" från 1988 skildrade Ann Jäderlund en kärlekshistoria. Den nya "djupa kärlek ingen" (maj) är hennes första diktsamling på sju år och presenteras som en "vacker betraktelse över utsatthet, inre kärlek, brist och ensamhet".

I "Dikter om kärlek" (februari) har akademiledamoten Kjell Espmark samlat sin kärlekslyrik genom åren. Samlingen inleds med den första raden i hans allra första diktsamling: "Vi lämnade ekan utan förtöjning".

I "Allting glittrar och ingenting tar slut" (februari) skriver Khashayar Naderehvandi om hur närhet kan väckas och hållas vid liv i en värld av krig, naturkatastrofer och förluster.

TT