Blod, våld och politik hos Tarantino
Att ultravåld och galghumor genomsyrar Quentin Tarantinos bioaktuella "The hateful eight" - hans åttonde film - förvånar inte någon som har sett den 52-årige regissörens tidigare alster. Växelspelet mellan det blodiga och bisarrt komiska har varit Tarantinos kännetecken sedan debuten "De hänsynslösa", 1992. Regissören överraskade dock sig själv med att vilja göra ännu en västern, efter att på allvar ha tagit sig an genren med sin förra film "Django unchained".
””
Tvivelaktiga personer
Quentin Tarantino är livligt engagerad när han pratar, sittandes på ett hotell i Beverly Hills där TT träffar honom och resten av filmens åtta huvudskådespelare. Berättelsen kretsar runt en tvivelaktig skara individer som, strax efter amerikanska inbördeskrigets slut, alla blir fast i en timmerstuga i Wyomings vildmarker under en snöstorm.
Huvudrollen, en före detta soldat som blivit prisjägare, spelas av Samuel L Jackson, ett regelbundet namn i Tarantinos filmer.
””
””
Rollistan innehåller fler bekanta Tarantino-ansikten, bland annat Tim Roth och Michael Madsen, som båda var med i "De hänsynslösa" - en film som "The hateful eight" bär på flera likheter med. Åtta personer står i centrum, och upptrappningen av våldet sker långsamt.
””
"Motsatsen till sexism"
En av nykomlingarna i Tarantino-stallet är Jennifer Jason Leigh, som spelar den kvinnliga huvudrollen i det många nu kallar Tarantinos mest politiska film. Frågor om ras tas upp på ett sätt som anknyter till dagens USA. Men hur ser kvinnorepresentationen ut? Trots att hennes rollfigur misshandlas och förnedras tycker Leigh att det handlar om "motsatsen till sexism".
””
Till många filmnördars förtjusning visas "The hateful eight" på vissa biografer i det idag sällsynta 70mm-formatet Ultra Panavision, däribland i Stockholm. Att filmen utgör det första samarbetet mellan Quentin Tarantino och den legendariske kompositören Ennio Morricone, känd från Sergio Leones spaghettivästernfilmer, har också skapat begeistring på bred front.
””
TT