Annons

Birnbaum snubblade över farfars spiondrama

När Moderna museets chef Daniel Birnbaum rotade i en låda med sin farfars gamla papper kastades han in i en osannolik historia med högt politiskt spel och osynligt bläck. Resultatet blev "Dr B" - hans debutroman. - Den skrev sig själv på något konstigt sätt, säger han.(TT)
Publicerad 10 oktober 2018

Hösten 1939 anländer den tyskjudiske journalisten Immanuel Birnbaum och hans familj till Stockholm på flykt undan Nazityskland. Där kommer han i kontakt med en grupp exilbritter, som planerar ett bombdåd mot de svenska malmtransporterna till Tyskland.

Men i ett brev - skrivet med osynligt bläck och adresserat till en mystisk redaktör i Berlin - råkar han avslöja planerna och på kuppen hamnar han i svenskt interneringsläger.

””
Annons

Blev en berättelse

Under en julhelg började han pussla ihop händelserna med hjälp av förhörsprotokoll, artiklar och fotografier. Han uppslukades av historien, och snart förstod han att det var en roman som tog form. Det som inte gick att läsa i gulnade dokument, som farfar Immanuels tankar och känslor, fick han fylla i själv.

””

Sköts av Gestapo

Samtidigt som historien fascinerade Birnbaum gick det upp för honom hur hårt pressade hans farföräldrar faktiskt var.

””

Inte bara familjen ryms i boken. Med stor berättariver har Birnbaum tagit sig an miljöerna i sin farfars nya hemstad och de historiska personer han träffade. Som kretsen kring den exiltyske förläggaren Gottfried Bermann Fischer, Sovjetunionens sändebud Aleksandra Kollontaj och den hemlige brittiske agenten Alfred Rickman. Allt ramas in av krigshotet och Sveriges sköra neutralitet.

"Kanske lite gammaldags"

I berättandet valde den nyblivne romanförfattaren att låta sitt eget språk spegla det i dokumenten från tiden.

””

Efter kriget återvände Immanuel Birnbaum så småningom till Tyskland och blev en av landets största publicister. Men sin tid i Sverige och inblandningen i den så kallade Rickmanaffären höll han tyst om. Daniel Birnbaum tror att hans farfar tyckte att historien var för pinsam. Han säger att boken inte är något försök att rentvå Immanuel Birnbaum. Men att hans farfar medvetet skrev det ödesdigra brevet på uppdrag av den tyska säkerhetstjänsten, som somliga historiker antagit, tror han inte på.

””

Är inte orolig

Som chef för Moderna museet har han en hög profil i den svenska kultureliten. Att då gå utanför sin egen trygghetszon och granskas av litteraturkritiker kan verka lite läskigt - men inte för Birnbaum.

””
Annons

Samtidigt som Daniel Birnbaum satt sig in i sina farföräldrars öde har han i jobbet som Moderna museets chef dragits in i en liknande historia. Den om tyskjudiske konsthandlaren Alfred Flechtheim, vars arvingar krävt museet på en målning, som nazisterna stal. Men Birnbaum vill inte dra några paralleller.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons