Annons

Alex Schulman: "Han är urondskan"

När familjen skyggar för hans ilska bestämmer sig Alex Schulman för att bryta förbannelsen. På jakt efter roten till sitt eget mörker snubblar han över en ödesmättad kärlekshistoria. I boken "Bränn alla mina brev" berättar han om sin mormor Karin Stolpes hemliga romans.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Skulle han ha kvar ramberättelsen om sin egen vrede, eller inte? Två veckor innan boken gick i tryck var Alex Schulman vankelmodig. Fanns det inte en risk för att kärnan i boken - den om kärlekshistorien mellan hans mormor Karin Stolpe och Olof Lagercrantz - skulle överskuggas av hans eget jag?

””

Förbjuden relation

Annons

Som författare har Alex Schulman varit grundad i det självbiografiska. I böcker som "Skynda att älska" (om pappa Allan Schulman) och "Glöm mig" (om mamma Lisette Schulman) använder han sig själv som ett sätt att spegla den han skriver om. Här ville han egentligen inte skriva en "jagisk" bok, men bestämde sig efter många kval för att ändå inleda och avsluta boken med jakten på ursprunget till sin egen vrede. Det var trots allt det som ledde honom till släkthemligheten om den förbjudna relationen mellan Karin och Olof.

Är han en argsint människa? Nja, Alex Schulman har egentligen aldrig betraktat sig själv som en sådan. I skrift möjligen, på bloggar och i krönikor där polemik och konfrontation har varit en sorts arbetsredskap, men inte som privatperson.

””

En lågintensiv vrede

Alex Schulman trevar sig fram när han pratar om det som gjorde att han till sist tog hjälp av en kbt-terapeut. En lågintensiv vrede, eller kanske snarare en ständig irritation som hans allra närmaste reagerade negativt på. Var kom den ifrån? När terapeuten bad honom att rita upp en familjekarta och berätta om sin släkt blev mönstret tydligt - familjens taggigheter, konflikter och kaosartade relationer strålar ut från en och samma punkt. Morfar Sven Stolpe, berömd författare, fruktad polemiker, i det privata ofta elak koleriker.

””

Som ett led i att försöka förstå sig själv börjar han läsa sin morfars produktion, 94 böcker skrivna mellan 1929 och 1990, och söker efter nycklar till dennes beryktade vrede. Ganska snart finner han att ett årtal återkommer i Stolpes självbiografiska skrivande, 1932, året då "livet slocknade", året då han "tappade tron på människan". Varför? För att han utsatts för "ett sexuellt attentat".

””

Den svurne ärkefienden

I morfars arkiv där tusentals arkiverade brev samsas med fickalmanackor, foton och recensioner hittar han kryptiska ångestladdade anteckningar om en OL - en person som Alex Schulman till sist räknar ut måste vara Olof Lagercrantz, morfars svurne ärkefiende i spalterna. Och när han efter mer research närmar sig familjen Lagercrantz bekräftas bilden. I Olof Lagercrantz dagbok och sparade brev framgår det tydligt att Olof och Karin Stolpe sommaren 1932 hade en passionerad kärleksaffär.

””

Varför stannade Karin Stolpe ändå hos Sven livet ut? Utan att spoila kan man säga att vreden spelar en avgörande roll för beslutet. Var Alex Schulmans sympatier ligger är inte svårt att gissa, boken ser han som en sorts upprättelse för sin mormor.

””

Rättad: I en tidigare version förekom i faktarutan en felaktig uppgift om var "Tröstrapporter" ska framföras.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons