Annons

Adamsonpris till Per Demervall

Per Demervall belönas med en Adamsonstatyett för sin mångsidiga karriär som serieskapare. Demervall slog igenom 1986 med sin seriebearbetning av August Strindbergs "Röda rummet" och är aktuell med serieboken "Siri och Mimers brunn", om den modiga vikingaflickan Siri.(TT)
Publicerad 10 december 2018

Per Demervall belönas med en Adamsonstatyett för sin mångsidiga karriär som serieskapare. Demervall slog igenom 1986 med sin seriebearbetning av August Strindbergs "Röda rummet" och är aktuell med serieboken "Siri och Mimers brunn", om den modiga vikingaflickan Siri.

Den internationella Adamsonstatyetten går i år till den belgiske serieskaparen Hermann Huppen för sina "filmiska och formsäkra" serier där bland annat "Bernard Prince" och "Jeremiah" ingår.

Annons

Bland övriga pristagare finns amerikanske Neal Adams som tecknat avsnitt av "The Avengers" och "X-Men" för Marvel Comics och den svenske dataspelsutvecklaren och serieskaparen Dennis Gustafsson.

Adamsonstatyetten är uppkallad efter Oscar Jacobssons serie "Adamson" och har delats ut av Svenska Serieakademin sedan 1965. Bland akademiledamöterna finns Pidde Andersson, Lasse Åberg, och Sture Hegerfors.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons