Venezuelansk smäll för flygbolag

Det amerikanska flygbolaget American Airlines gör en nedskrivning på 592 miljoner dollar (cirka 5 miljarder kronor) med hänvisning till det usla läget i krislandet Venezuela. Nedskrivningen slår mot resultatet för fjolårets fjärde kvartal.(TT)
Publicerad 12 januari 2016

Det handlar i praktiken om en nedskrivning på tillgångar i venezuelanska bolivar som rasat i värde och som bolaget inte längre räknar med kommer att gå att återvinna.

Andra stora amerikanska bolag, som Procter & Gamble, Pepsico och AT&T, har gjort liknande jättenedskrivningar i Venezuela på senare tid.

American Airlines har även slutat acceptera betalningar med bolivar, som rasat på valutamarknaden i hyperinflationens spår.

Venezuelas inflation uppgick i fjol till 271 procent, enligt en källa på landets centralbank. Beräkningen har dock inte publicerats.

Efter 16 års socialiststyre vann center-högeroppositionen allmänna val i Venezuela i december. Sedan dess pågår en hård maktkamp, där presidenten och socialistledaren Nicolás Maduro med högsta domstolens hjälp har blockerat en rad ledande oppositionspolitiker från att tillträda.

Bedömare tror att Maduro kan komma att försöka upplösa parlamentet och befarar att den politiska konflikten i ett sådant läge kan övergå i våldsamheter.

TT