Annons

Vart tolfte barn växer upp i en skuldsatt familj

Sommarlov. Sol och semester. Men även skulder och skam. Enligt siffror från Kronofogden lever ungefär 176 000 barn i skuldsatta familjer. Det är en ökning med 10 procent sedan 2013. För att möta barns oro och skam kring familjens ekonomi samarbetar myndigheten med Bris.(TT)
Publicerad 9 juli 2018

"Det är så sjukt många saker man kan göra på sommarlovet. Men jag ska göra... ingenting". Så börjar en av Kronofogdens kortfilmer för barn på temat pengar och oro. Filmerna har tagits fram av myndigheten i samarbete med Bris för att stötta barn som lever i skuldsatta familjer.

Enligt nya siffror har cirka 176 000 barn, det vill säga nästan vart tolfte barn, minst en förälder som har skulder hos Kronofogden. Dessutom lever ett okänt antal barn i familjer med mycket små ekonomiska marginaler.

Annons

Siffrorna visar på stora geografiska skillnader. Störst andel barn med skuldsatta föräldrar finns i kommunerna Grums, Perstorp och Skinnskatteberg där siffran är nära 20 procent, medan Lomma, Danderyd och Täby har den lägsta andelen på omkring 2 procent.

Inte barns ansvar

””

Den som har skulder till Kronofogden kan tvingas betala tillbaka genom löneutmätning eller utmätning i hemmet. Då säljs föremål med högt värde, till exempel bilar, av.

Anna-Karin Lindahl berättar att det händer att barn ringer till Kronofogden för att de är oroliga, men att myndigheten saknar den kompetens att bemöta barnens oro som finns på Bris.

Sedan den förra mätningen 2013 har antalet barn i skuldsatta familjer ökat med 10 procent. Ökningen speglas dock inte av antalet samtal till Bris.

””

Bär på skam

De barn som ringer är ofta oroliga för att inte få bo kvar i sin lägenhet. Många bär också på skam.

””

Att kunna bryta stigmat kring ekonomisk ojämlikhet är viktigt, anser hon.

””

TT: Vad gör man om barnen oroar sig för ekonomin?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons