Unikt åtal mot ansvarig för illegal bilskola

En man i 50-årsåldern åtalas vid Värmlands tingsrätt för grovt bokföringsbrott. Mannen är tidigare dömd för att i flera år ha drivit en trafikskola utan tillstånd. - Målet är unikt.(TT)
Publicerad 2 november 2017

Den åtalade mannen har utan tillstånd drivit en trafikskola på flera orter i Västsverige. Enligt lagen krävs tillstånd från Transportstyrelsen, något som mannen har saknat.

Han åtalades 2011 och fälldes både i tingsrätten och i hovrätten för brott mot lagen om trafikskolor. Påföljden blev totalt 2 000 kronor i dagsböter. Men domen avskräckte inte mannen. Han fortsatte sin verksamhet direkt utan avbrott. I april 2016 gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia som satte stopp för körskolan och nu kommer åtalet.

””

Strängare straff

Mannen har under minst sex år låtit bli att betala in skatter och avgifter. Samtidigt är det svårt att få fram exakta uppgifter om omfattningen.

””

Om mannen fälls handlar det om betydligt strängare straff än för trafikskoleverksamhet utan tillstånd.

””

Det här är första gången som Ekobrottsmyndigheten väcker åtal i ett mål av det här slaget. Och åtalet kan få stor betydelse. Det blir ett pilotfall för att se om det är en väg att gå för att komma till rätta med det växande problemet med "svarta trafikskolor" som startat på många orter.

Mer under ytan

Och branschen välkomnar åtalet.

””
””

Och utan att tala om det specifika fallet menar Michael Axelsson att det kan finnas mer under ytan.

””

TT