Annons

Unga kvinnor i stan hajpar alkoholfri öl

Aldrig tidigare har så många liter alkoholfri öl strömmat ner i svenskarnas strupar. Nu är nästan var tionde öl som säljs i handeln fri från alkohol - och det är unga människor i storstäderna som är de största konsumenterna.(TT)
Publicerad 10 november 2018

Drygt 11 miljoner alkoholfri öl såldes i handeln, på restauranger och Systembolaget under årets första nio månader, enligt uppgifter från bryggerijätten Carlsberg och analysföretaget Nielsen. Siffrorna visar den totala försäljningen för alla ölmärken.

Försäljningen under januari-september 2018 ska jämföras med knappt åtta miljoner liter under samma period i fjol, och är dessutom större än för helåret 2017.

””
Annons

Unga i storstäder

Egentligen är termen alkoholfritt en sanning med modifikation eftersom ölen många gånger innehåller 0,5 procents alkohol, men räknas ändå som alkoholfri av både handeln och Systembolaget på grund av den låga alkoholhalten. Ett talande exempel är att Livsmedelsverket inte avråder gravida från att dricka öl med högsta procentsats 0,5, så länge konsumtionen är måttlig.

Karin Atterfors förklarar att den alkoholfria ölen konsumeras i alla åldrar och grupper. Dess trognaste supportrar finns bland unga människor i de större städerna, och drycken är även mer populär bland kvinnor. Alkoholfri öl konkurrerar i första hand med lättöl och folköl.

””

Priset bromsar

Marianne Wallberg, vd för dryckesmässan Stockholm Beer & Whisky Festival, tror att uppgången kommer att fortsätta, och att utvecklingen har hållits tillbaka av att den alkoholfria ölen är dyrare än lättölen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons