Annons

Unga behöver pensionsspara dubbelt så mycket

90-talister behöver spara dubbelt så mycket som 60-talister för att få 80 procent av sin slutlön i pension, rapporterar SVT. Men det finns vägar för unga att dryga ut pensionskassan på.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

En civilingenjör född 1995 måste spara drygt 3,4 miljoner kronor under sitt arbetsliv, medan det för civilingenjören född 30 år tidigare räcker med runt 1,25 miljoner. Det beror framför allt på senare inträde på arbetsmarknaden, fler tillfälliga anställningar eller jobb som egenföretagare och en ökad medellivslängd, skriver pensionsbolaget Skandia i en rapport.

Men hoppet om guldkantade pensionsår är inte ute. Det går att öka på sin pension genom att arbeta heltid under så många år som möjligt, välja en arbetsgivare med tjänstepension och att ha ett eget långsiktigt pensionssparande.

Annons

Senare generationers pensionspengar är i större utsträckning beroende av börsens utveckling, jämfört med dem som går i pension nu. En längre sparhorisont gör därför att pengar har tid på sig att växa och att avkastningen kan återinvesteras för att växa på nytt, den så kallade ränta-på-ränta-effekten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons