Annons

Tysk-fransk plan för tätare eurozon

"Europa kan inte vänta längre", hävdar Frankrikes ekonomiminister och Tysklands vicekansler i en gemensam maning till fördjupat samarbete mellan euroländerna.(TT)
Publicerad 4 juni 2015

"Europa kan inte vänta längre", hävdar Frankrikes ekonomiminister och Tysklands vicekansler i en gemensam maning till fördjupat samarbete mellan euroländerna.

I en debattartikel i flera europeiska tidningar på torsdagen vill Emmanuel Macron och Sigmar Gabriel bland annat ha en gemensam eurobudget, delvis finansierad av en skatt på finansiella transaktioner, vid sidan om ländernas egna budgetar. Duon vill även se minimilöner i alla euroländer och utökat utbyte på ungdomssidan för att låta alla som vill "tillbringa minst en termin i ett annat EU-land, för att studera eller gå en lärlingsutbildning".

Annons

Macron och Gabriel vill dessutom att euroländernas ledamöter i EU-parlamentet får ett separat ansvar över eurogruppsfrågor.

"Vi måste hitta och införa sätt som gör att EU:s intressen inte framstår som annorlunda än medlemsländernas intressen", skriver Emmanuel Macron och Sigmar Gabriel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons