Annons

Volvos vd hoppas på uppgörelse om tullar

Det hotande tullkriget på fordon oroar Volvo Cars vd Håkan Samuelsson som vill att USA, EU och Kina ska enas om harmoniserade tullnivåer. - Jag hoppas att man lägger prestigen åt sidan, säger Samuelsson i en TT-intervju under Almedalsveckan i Visby.(TT)
Publicerad 4 juli 2018

Samuelsson säger att "hela vårt industriella välstånd bygger på frihandel" och att de annalkande mörka molnen för branschen "är otroligt störande".

””

Volvo har just invigt en fabrik i USA och om nya tullar införs blir konsekvenserna stora för den, men också för Volvos export till USA.

””
Annons

Sysselsätta färre

Samuelsson säger att Volvo i dag är en av de få tillverkare som exporterar bilar från Kina till USA och som även planerar att exportera bilar från USA till Europa och Kina.

””

Han tillägger också att ett tullkrig inte på något sätt är bra för ett exportorienterat land som Sverige.

Men Volvochefen anser att tullfrågan måste sättas i perspektiv, särskilt vilka tullar som gäller nu.

””

"Jag hoppas"

Den europeiska införseltullen har definitivt inte gjort europeisk bilindustri starkare och Kinas tullar stärker definitivt inte kinesisk konkurrenskraft långsiktigt, säger Samuelsson.

””

TT: Tror du att det är där någonstans de här förhandlingarna landar?

””

Elektriska bilar

Volvo har gått som tåget de senaste åren, inte minst i USA där försäljningen ökat med nära 40 procent de senaste tolv månaderna. Samuelsson säger att en tidigare outnyttjad kompetens i bolaget när det gäller att bygga bra bilar nu har släppts lös och att det har skapat en viktig energi och framåtanda i företaget.

Ett av kinesiskägda Volvos mål är nu att hälften av alla sålda fordon 2025 ska vara helt elektriska. Den första modellen ska presenteras i slutet av nästa år, och två-tre år senare ska fem helt elektriska modeller finnas.

Annons

Kina är en nyckelmarknad, inte minst för att regeringen understödjer en elektrifiering av fordonsflottan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons