Annons

Tryggheten med las - en myt

Satsa mer på kompetensutveckling. De som blir utan riskerar sina jobb, enligt IF Metall. Att lång anställningstid skulle skydda från uppsägning gäller inte längre. - Det är en jättestor myt kring det, säger metallfackets ordförande Marie Nilsson.(TT)
Publicerad 1 december 2017

LO-facket IF Metall har frågat sina medlemmar hur de ser på kompetensutveckling. Sammanfattningsvis visar enkäten att det är relativt få som erbjuds utbildning på jobbet, men de som får är nöjda.

””

Kompetensen avgör oftast

Annons

Och de som blir utan riskerar bli uppsagda när företagen behöver dra ner av olika anledningar. Lång anställningstid, enligt lagen om anställningsskydd (las), ger inte alls den trygghet som många kanske fortfarande tror. I stället är det kompetens som oftast avgör vem som får stanna, enligt Marie Nilsson. Det är något som arbetsgivarna drivit på länge och facket spjärnat emot.

””

LO och Svenskt Näringsliv har för femtielfte gången inlett förhandlingar om hur synen på kompetens och anställningstryggheten kan ses över. Enligt Marie Nilsson måste det bli en paketlösning där båda parter kommer ut som vinnare för att det ska bli något konkret avtal.

Ett dilemma

Ett problem med kompetensutveckling är att företagen inte hinner med när det är högkonjunktur och inte anser sig ha råd när det är lågkonjunktur.

””

I rådande högkonjunktur saknas kvalificerad arbetskraft, vilket får arbetsgivarna att kanske sänka kraven. Att i stället utbilda befintlig personal är ett bättre alternativ, enligt facket.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons