Annons

Trump gladde och oroade näringslivshöjdare

En engagerad Donald Trump frågade ut Saabs vd om bolagets flygplan och ville veta mer om 5G. Men de blågula företagsledare som var med statsminister Stefan Löfven (S) i Vita huset kunde inte få USA:s president att ändra åsikt om de höjda ståltullarna.(TT)
Publicerad 7 mars 2018
””
””

Oro för störningar

Men delegationen underströk olägenheterna och nackdelarna med de chockhöjningar av tullavgifter på stål och aluminium som presidenten aviserade i förra veckan.

Annons

Näringsminister Mikael Damberg (S) som också var med i Vita huset säger att Trump gav uttryck för starka känslor, att han verkligen anser att USA har blivit illa behandlat av omvärlden. Men Damberg varnar samtidigt för att dra några slutsatser innan ett definitivt beslut har fattats om tullarna, något som väntas senare i veckan.

””

Lastbilstillverkaren Volvo AB:s vd Martin Lundstedt vill heller inte ta ut något i förskott. Men visst oroar tanken på amerikanska handelshinder.

””

Jämförde flygplan

I Vita huset ville Donald Trump prata med varje svensk företagsledare och han var frågvis och fokuserad, enligt uppgift. Presidenten pratade med Ericssons vd Börje Ekholm om 5G och hade en lång dialog med Saabs vd Håkan Buskhe där han ville jämföra kapaciteten hos amerikanska och svenska stridsflyg.

"Jag är mycket glad över presidentens och administrationens intresse för våra produkter, framförallt det stora intresset för våra sensorer. Vi hade även ett intressant samtal om vår flygkapacitet", säger Buskhe i ett uttalande till TT om träffen.

Sverige är tredje land i världen att få in en grupp företagsledare till ett möte med president Trump. Tidigare har det gjorts av Kanada och Tyskland. Ylva Berg säger att det var tydligt att presidenten förstår företagande, något som även märktes vid den efterföljande presskonferensen där Trump hyllade svenskt näringsliv.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons