Annons

Tjänstesektorn i fokus i femårsplan

Den kinesiska övergången från tillverkningsindustrin till tjänstesektorn fortsätter. I den 13:e femårsplanen som klubbas på folkkongressen med start i helgen, står förbättrad social välfärd, utbildning och konsumtion högt på agendan.(TT)
Publicerad 5 mars 2016

I veckan rapporterade Reuters att kreditvärderingsinstitutet Moodys sänkt Kinas kreditvärdighet till negativ från stabil. Bakgrunden är att landet förra året gick genom ett ekonomiskt stålbad som var det värsta på ett kvarts sekel.

Konsumtion stävjar oro

Annons

Börserna i Shenzhen och Shanghai, som visserligen var kraftigt övervärderade, störtdök och investeringarna i fastighetssektor och infrastuktur bromsade in. Det i sin tur ledde till överkapacitet i stål, cement- och kolindustrin och en minskad efterfrågan på järnmalm. Råvarupriserna i världen sjönk och Kinas import minskade. Lägg därtill ett skuldberg som inte längre på samma sätt påverkar tillväxten positivt - och som, enligt The Economist, i dag utgör minst 240 procent av BNP, så var inbromsningen ett faktum.

När 3 000 delegater, mestadels män i övre medelåldern, träffas på den årliga folkkongressen (NPC) i Peking är därför ekonomin viktigare än någonsin. Detta eftersom att det som bekant, enligt den kinesiska förklaringsmodellen, finns ett starkt samband mellan ekonomisk tillväxt och social stabilitet. Och där inkomstökningar alltjämt är medel för att stävja social oro.

Mjukare värden viktiga

I den nya ekonomin ska det därför till mer privatkonsumtion och den tjänsteorienterade sektorn ska öka. 2015 utgjorde sektorn 50 procent av BNP, en ökning med sex procent sedan 2010. Ett av den 13:e femårsplanens viktigaste syften är att fortsätta den utvecklingen och på samma gång se till att miljontals industriarbetare som i den nya ekonomin förlorar jobben får nya tjänsteorienterade sådana. Det är en inte så liten utmaning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons