Sverige dubblar exporten till Iran

Många svenska exportföretag har återupptagit sina verksamheter i Iran sedan sanktionerna från USA och EU lättades i och med kärnenergiavtalet från 2016. Samtidigt finns en oro för att USA kommer att dra sig ur avtalet.(TT)
Publicerad 3 februari 2018

Mellan januari och november förra året dubblades den svenska exporten jämfört med 2016 och landade på totalt strax över 3,8 miljarder kronor.

””

EKN är en myndighet som täcker betalningsrisken för banker och företag som sysslar med exportaffärer. Det ljusnande läget har fått EKN att uppgradera Iran på myndighetens risklandsklassificering, från 6 till 5 på en skala mellan 0-7, där 0 är den säkraste klassificeringen.

Finns orosmoln

Samtidigt finns det orosmoln på den svensk-iranska exporthimlen. USA förlängde visserligen kärnenergiavtalet i januari med 120 dagar, men Trump-administrationen är i grunden negativ till avtalet och presidenten har aviserat att man inte tänker fortsätta förlänga det framöver.

””

Försiktigt optimistisk

Den svenska exporten till Iran sjönk dramatiskt när USA och EU införde hårdare sanktioner. Från att ha legat på nästan 6,7 miljarder kronor 2011 landade samma siffra året efter på knappt 1 miljard. Victor Carstenius vill inte spekulera för mycket i hur USA kommer att agera framöver. Han är dock försiktigt optimistisk.

””

TT