Svenska företag blickar mot Sydostasien

Sydostasien har hamnat i skuggan av Kina för svenska bolag. Det ska det nu bli ändring på. Ett 60-tal svenska bolag och näringslivsminister Mikael Damberg (S) är i veckan på plats i Malaysia för att sälja in svenska företag på den asiatiska marknaden.(TT)
Publicerad 5 februari 2018

Konferensen som arrangeras av Business Sweden och äger rum den 6-7 februari är den största svenska främjandeinsatsen i Sydostasien någonsin och den andra på kort tid efter ett arrangemang i Singapore hösten 2016.

Bland svenska bolag på plats finns tunga namn som Ericsson, ABB, Atlas Copco, Ikea och Volvo Cars.

””

Läge för självkritik

Samtidigt medger Damberg att Sydostasien inte fått tillräckligt fokus från svenskt håll och att man nu måste föröka att komma ikapp.

””

Tobias Glitterstam, regionchef för Business Sweden i Asien håller med och ser hur regionen hamnat i skymundan av bland annat svenska intressen i Kina.

””

Bland nationer som ingår märks exempelvis Indonesien, ett land som fram till 2020 beräknas få mer än 53 miljoner invånare som passerar gränsen för vad som betecknas medelklass.

Ett annat exempel är Thailand, regionens andra största ekonomi, och som nyligen höjde sin BNP-prognos för 2018 till 4,2 procent från tidigare 3,8 procent.

””

Brett spektrum

Från Business Sweden vars uppgift är att hjälpa företag att öka sin globala försäljning, ser man ett brett spektrum av möjligheter för svenska bolag, allt från infrastruktursatsningar och tillverkningsindustri till konsumentorienterade bolag och hälso- och sjukvård.

Utmaningarna är dock många vilket även Mikael Damberg medger.

””

Arrangemanget äger rum 6-7 februari i Kuala Lumpur och förutom Damberg medverkar bland andra Malaysias handelsminister och Marcus Wallenberg, bland annat vice ordförande i Investor.

TT