Stora rörelser på Kinas börser

Kurserna tog ett skutt uppåt när de kinesiska börserna öppnade i dag. Ledande index gick upp över två procent, men föll därefter ner på minus igen. I går tvingades börserna i Shanghai och Shenzhen att stänga i förtid.(TT)
Publicerad 8 januari 2016

Kurserna tog ett skutt uppåt när de kinesiska börserna öppnade i dag. Ledande index gick upp över två procent, men föll därefter ner på minus igen.

I går tvingades börserna i Shanghai och Shenzhen att stänga i förtid. Handeln automatstoppades då för andra gången den här veckan, sedan CSI 300-index, som omfattar båda börserna, fallit mer än sju procent.

De kinesiska myndigheterna valde i går överraskande att avskaffa stoppmekanismen. Den infördes nyligen för att motverka alltför snabba svängningar på börserna men efter veckans två nödstopp anser vissa bedömare att den i stället har ökat oron och påskyndat kursraset.

CSI 300-index har fallit med 12 procent hittills år vilket innebär att hela förra årets uppgång raderas ut. Rasen i Kina har också lett till kursfall i resten av världen.

TT