"Viktigast ta hand om medarbetarna"

Nedstämda och bekymrade vandrade personalen ut från Ericssons anläggning i Borås efter beskedet om de kraftiga neddragningarna. - Det känns jobbigt. Det här har varit som ett andra hem, säger Andraus Abdulahad, när han passerar ut genom fabriksporten.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Han, som arbetat i fabriken i 17 år, är en av få som vill stanna och berätta om tankarna efter chockbeskedet. Hela anläggningen riskerar att läggas ned och omkring 800 anställda berörs.

””

De flesta passerar förbi det stora journalistuppbådet tysta och utan lust att kommentera det de just blivit informerade om.

””

Flyttas globalt

I en byggnad hundratalet meter bort ger produktionschefen Jonas Ygeby intervjuer.

””

Enligt honom riskerar Boråsfabriken att få för lite att göra eftersom den nya generationen mikrovågsprodukter är mindre och enklare att tillverka. Det leder på sikt till att ekonomin inte går ihop.

””

Samtidigt fortsätter förhandlingarna mellan företaget och facket.

””

Träffar ministern

””

Det är ännu oklart hur omfattande nedskärningarna i Kumla kommer att bli. Drygt 400 personer arbetar på fabriken. Ericsson har funnits i kommunen i drygt 50 år. Sedan det första beskedet kom i september har kommunstyrelsen varit i kontakt med Region Örebro, länsstyrelsen och näringsdepartementet.

””

TT