Förlorad spannmålsskörd slår hårt mot bönder

Stora delar av spannmålsskörden i Norrland har gått förlorad efter ihållande regn. Förutom ekonomiska förluster drabbas regionens bönder av halmbrist som en konsekvens. Långa perioder av nederbörd har gjort att många bönder i Norrland inte kunnat tröska sina fält i tid.(TT)
Publicerad 5 november 2017

Långa perioder av nederbörd har gjort att många bönder i Norrland inte kunnat tröska sina fält i tid. När nu snön har börjat falla har mycket av det oskördade spannmålet förstörts, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF), rapporterar Sveriges Radio Ekot.

””

"Många miljoner"

I Västerbotten har över hälften av spannmålsodlingarna gått förlorade, uppskattar Lotta Folkesson, ordförande för LRF i länet. Det rör sig i så fall om flera tusen hektar, där varje hektar vanligtvis ger mellan tre och fem ton korn.

””

Det spannmål som odlas i Sverige används i princip uteslutande till djurfoder. Regionens grisbönder drabbas hårdare än kobönder av de förlorade skördarna, konstaterar Lotta Folkesson.

””

Högre halmpriser

Sannolikt väntar dock ingen brist på korn då varan kan köpas in från de södra delarna av landet, eller importeras. Men Lotta Folkesson understryker att situationen ändå är allvarlig.

””

En konsekvens av det uteblivna tröskandet är att det producerats långt mindre av biprodukten halm än normalt, vilket lett till en kraftig prisökning.

””

TT