Annons

Mäklarfirmor ska sättas under lupp

Regeringen vill skärpa tillsynen av företag inom mäklarbranschen. I en ny rapport får branschen återigen hård kritik. Men Mäklarsamfundet anser att bostadsbristen är boven i dramat.(TT)
Publicerad 2 maj 2017

Misstankar om falska bud, lockpriser och dålig informationsgivning inför bostadsaffären oroar många konsumenter, visar den årliga så kallade konsumentrapporten från Konsumentverket.

””

Att utöka tillsynsmandatet för Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), så att det även omfattar mäklarföretag och inte som i dag bara enskilda mäklare, kan vara ett sätt att öka konsumentskyddet tror regeringen.

””
Annons

Frågan ska nu utredas.

Rekordmånga anmälningar

Att få tillsyn över mäklarnas arbetsgivare skulle underlätta inspektionens arbete, enligt FMI:s chef Eva Westberg.

Antalet anmälningar mot fastighetsmäklare ökade till en ny rekordnivå i fjol, 416 stycken. Trenden ser ut att hålla i sig i år.

””

Att man upplever att mäklaren har använt konstlade så kallade lockpriser för att locka folk till visningen är den främsta orsaken.

Men anmälningarna slutar sällan i disciplinära påföljder. Det hänger enligt Westberg ihop med att bevisbördan ligger på inspektionen och att mäklarna är duktiga på att ange olika skäl till att priser lyfter kraftigt från utropspriset.

Många anmälningar rör också hur själva budgivningen har gått till.

"Bostadsbristen bakom"

Ingrid Eiken Holmgren, vd för Mäklarsamfundet, delar bilden av att många konsumenter är oroliga för att priserna drar iväg. Men enligt henne handlar oron i första hand om bostadsbristen, inte om lockpriser.

””

I annonser ska det inte förekomma priser som säljaren inte är beredd att acceptera.

””
Annons

Det är inte fastighetsmäklarnas ansvar att säkra ett större utbud av bostäder, fortsätter hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons