Annons

Rykande åtgång på kläder skapade varubrist

Tomma ställ och nakna skyltdockor är en ovanlig syn. Den starka försäljningen under april och maj ledde dock till varubrist i modehandeln under juni månad.(TT)
Publicerad 10 juli 2018

Försäljningen av kläder, i fysiska butiker och på nätet, backade med 5,2 procent under juni medan försäljningen av skor backade med 6,3 procent, enligt siffror från Stilindex från Svensk Handel Stil. Minskningen följer på två månader av kraftigt ökande försäljning av kläder och skor.

"Därmed lyser sommarvarorna bitvis med sin frånvaro i butikerna, men branschen kan leva med det eftersom det mesta sålts under våren utan stora prisnedsättningar och därmed med högre marginaler som följd", skriver Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil i ett pressmeddelande.

Annons

Under det första halvåret har klädhandeln minskat med 2,0 procent och skohandeln med 1,5 procent jämfört med samma period i fjol. Under det första kvartalet i år backade försäljningen varje månad.

Att året började svagt kan delvis förklaras med att januari, februari och mars är stora reamånader. Det innebär att lönsamheten inom modebranschen mycket väl kan vara bättre än vad försäljningssiffrorna visar, tror Mikael Sandström.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons