Ras för största pensionsfonden

Börsraset i USA och resten av världen slår mot svenska premiepensionssparare. AP7 Såfas aktiefond har backat med 5 procent på två dagar. Pensionsspararnas fonder följer med börsen ner. Och den så kallade hävstången i Såfa, som förvaltas av Sjunde AP-fonden, förstärker raset för fonden.(TT)
Publicerad 6 februari 2018

Pensionsspararnas fonder följer med börsen ner. Och den så kallade hävstången i Såfa, som förvaltas av Sjunde AP-fonden, förstärker raset för fonden.

Hävstång är ett investeringsinstrument som enkelt uttryckt innebär att fonden stiger mer än snittet i uppgångar, men också faller mer i nedgångar.

Premiepensionssystemets jätte, som populärt brukar kallas soffliggarfonden, består i huvudsak av en globalfond. Den gick under fredagens och måndagens börsras ner totalt 5 procent.

Fonder i den kategorin placerar vanligtvis till omkring hälften i USA-aktier, och AP7 är inget undantag. Någon snittutveckling för alla globalfonder de senaste dagarna finns inte än.

Den näst största fonden i premiepensionen är Swedbank Robur Technology. Den har sjunkit 3 procent de senaste dagarna.

Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar som bland annat betygsätter fonder, tycker inte att sparare ska oroa sig allt för mycket även om läget på börserna är skakigt.

””

På lång sikt siktar Sjunde AP-fonden på en avkastning på 6-8 procent årligen. I flera år nu har den legat runt 20 procent för AP7 Såfa.

Men för den som är nära pension kan det vara ett tillfälle att se över risken i sitt sparande.

””

TT