Förväntad Fed-chef lugnar marknader

Med Jerome Powell som ny amerikansk centralbankschef blir det sannolikt oförändrad räntepolitik framöver. I dag väntas USA:s president Donald Trump utse honom. Powell har den senaste månaden seglat upp som favorit att efterträda Janet Yellen som ny Fed-chef när hennes mandat löper ut i februari 2018.(TT)
Publicerad 2 november 2017

Powell har den senaste månaden seglat upp som favorit att efterträda Janet Yellen som ny Fed-chef när hennes mandat löper ut i februari 2018. Enligt källor till såväl Reuters som andra medier väntas Trump peka på Powell i dag.

Det skulle i sådana fall lugna finansmarknaderna. Jerome Powell har stöttat Yellens försiktiga räntepolitik och vid mötena röstat som hon. Senast i går behölls styrräntan oförändrad. Bedömarna räknar med ytterligare en höjning före årsskiftet. I dag ligger styrräntan i intervallet 1,00-1,25 procent.

Han bedöms också vara orädd för att ändra den nuvarande linjen, att minska centralbankens stödköpsprogram, om den gynnsamma ekonomiska utvecklingen skulle komma på skam.

För aktiemarknaderna är det goda nyheter. Några av de andra kandidaterna är mer hökaktiga, och skulle kunna gå hårdare fram med fler räntehöjningar när ekonomin växer starkt. Det skulle lyfta dollarn och pressa exportföretagens vinster samtidigt som ränteplaceringar blir intressantare på aktiers bekostnad.

TT