Poliskampanj varnar för bankbedrägerier

I en bred kampanj på både traditionella och sociala medier varnar polisen på onsdagen för att bedrägerierna där människor luras lämna ut pinkoden till sina bank-id ökar dramatiskt. Rådet från polisen är detsamma som alltid: Gör det inte! - Vi kör det tokbrett den här gången.(TT)
Publicerad 1 november 2017
””

Så går det till

Vad det i praktiken handlar om är inte nytt utan användes till exempel av bedragarna bakom Falcon Funds-härvan där tusentals svenska pensionssparare lurades på miljardbelopp tidigare i år. Brottet inleds med att bedragarna tar reda på offrets personnummer och skriver in det i en bank-id-app. Därefter rings personen upp och bedragaren utger sig för att komma från banken eller polisen och detta bekräftas av att det är rätt telefonnummer som visas på telefonens bildskärm.

Numret är dock manipulerat. På ett trovärdigt sätt förklarar bedragaren att det upptäckts oegentligheter på den uppringdas bankkonto, kanske ett inköp i utlandet som ser misstänkt ut, och om bankkunden bara lämnar ut sin pinkod ska det hela snabbt klaras upp.

Ingen ersättning

Men i samma ögonblick som pinkoden överlämnas skrivs den in på bedragarens bank-id-app och ett par sekunder senare har han eller hon tillgång till offrets nätbank eller kan använda Swish för snabba överföringar.

””
””

I de allmänna villkoren som alltid måste godkännas när man laddar ner ett bank-id framgår att det är en värdehandling som ska hanteras säkert. "Innehavaren ansvarar för hur bank-id används och står för risken om någon obehörig använt bank-id", står det i villkoren som alla banker använder. Detta har bankerna i många fall hänvisat till när de vägrar ersätta de kunder som råkat ut för den här typen av bedrägerier.

TT