Annons

Oväntat hög inflation lyfter norska kronan

Den norska kronan lyfter med en halv procent mot den svenska kronan efter oväntat starka norska inflationstal för februari. Kärninflationen i Norge steg till 2,6 procent i februari, mot en snittprognos bland analytiker på 2,1 procent enligt en Reuters-enkät.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Den norska kronan lyfter med en halv procent mot den svenska kronan efter oväntat starka norska inflationstal för februari.

Kärninflationen i Norge steg till 2,6 procent i februari, mot en snittprognos bland analytiker på 2,1 procent enligt en Reuters-enkät.

Annons

Enligt storbankens Nordeas strateger innebär den oväntat höga inflationen att Norges centralbank måste höja styrräntan när direktionen har räntemöte den 21 mars.

Norges centralbank började strama åt penningpolitiskt i fjol, med ett styrräntelyft från rekordlåga 0,50 till 0,75 procent. I centralbankens prognos finns ytterligare fem räntehöjningar inbokade till utgången av 2021.

Den norska kronan, som även stärks mot euron och dollarn, närmar sig med måndagens lyft den högsta nivån mot den svenska kronan sedan oktober i fjol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons