Ökat fondsparande i oktober

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under oktober med 122 miljarder kronor och uppgick till 3 996 miljarder kronor vid månadens slut. Under oktober gjordes nettoinsättningar i fonder på totalt 6,9 miljarder kronor.(TT)
Publicerad 10 november 2017

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under oktober med 122 miljarder kronor och uppgick till 3 996 miljarder kronor vid månadens slut. Under oktober gjordes nettoinsättningar i fonder på totalt 6,9 miljarder kronor. Insättningar gjordes främst i aktiefonder medan blandfonder och penningmarknadsfonder uppvisade nettouttag, enligt statistik från Fondbolagens förening.

Hittills i år uppgår det totala nysparandet i fonder till 75 miljarder kronor. Aktiefonder har haft nettoinsättningar på drygt 35,4 miljarder kronor och för obligationsfonder och blandfonder är nysparandet hittills år 22,3 miljarder respektive 15,2 miljarder kronor.

"Förutom det stora inflödet i Sverige- och globalfonder är Asienfonderna månadens bubblare. Nysparandet hit är det högsta på över två år. Utmärkande är också de stora inflödena i rena Kina- och Japanfonder. Alla dessa fonder tillhör också månadens fondvinnare med uppgångar på drygt 7 procent", säger Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

TT