Annons

Scania besvikna trots vinstlyft

Trots det tredje kvartalets högre vinst så smärtar Scanias dubbla lastbilsprogram med stora hål i produktionen. - Den industriella omställningen gör väldigt ont och vi är inte nöjda med resultatet, säger vd:n Henrik Henriksson.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Medan vinsten före skatt steg jämfört med motsvarande kvartal i fjol börjar Scanias omställning till ett nytt lastbilsprogram ta ut sin rätt.

Lastbilssatsning gör ont

Annons

Det negativa kassaflödet visar att utflödet av pengar är större än inflödet då bolaget drar på sig extra kostnader i övergången till den nya produktionen. Och detta har medfört ganska mycket störningar för den Volkswagenägda lastbilstillverkaren.

””

Orderingången fortsätter minska även i det tredje kvartalet. Det beror dels på att motsvarande period i fjol var ovanligt stark, dels på att handelssituationen globalt har försämrats vilket tvingat Scania att stryka i sin orderbok.

””

Iransanktioner drar ned

Det är USA:s sanktioner mot Iran som är skälet till Scanias dramatiska tapp i orderingången.

””

Vidare påverkar även en annan viktig marknad Scanias affärer. Brasiliens långsamma återhämtning gör att orderingången i Latinamerika pekar nedåt två procent i det tredje kvartalet jämfört med i fjol.

"Ligger bättre till än plan"

Det är sedan tidigare känt att gör sig Scania redo för en börsnotering. När det sker kan inte vd:n Henriksson svara på men förberedelserna går bättre än planerat.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons