Nya USA-tullar för Indien och Turkiet

USA tänker slopa de handelprivilegier Indien och Turkiet har haft inom handelsprogrammet GSP.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

"USA har för avsikt att avsluta Indiens och Turkiets status som förmånstagande utvecklingsländer under programmet Generalized system of preferences (GSP), eftersom de inte längre iakttar de stadgade kriterierna", skriver handelsmyndigheten USTR i ett uttalande.

För Indien har programmet tillåtit landet att tullfritt exportera varor till USA till ett värde av motsvarande 52 miljarder kronor om året.

"Jag fattar det här beslutet eftersom jag har bestämt mig för att Indien inte har övertygat oss om att landet kommer ge USA rättvis och skälig tillgång till den indiska marknaden", skriver Donald Trump i ett brev till den amerikanska kongressen.

Turkiet fråntas sin status eftersom landet anses vara "tillräckligt ekonomiskt utvecklat", enligt USTR. Under 2017 stod varor importerade inom programmet för 17,7 procent av all turkisk export till USA, till ett värde av 15 miljarder kronor.

Länderna var fram till nu två av 120 länder som deltar i GSP, USA:s största och äldsta handelsprogram för utvecklingsländer. Programmet syftar till att hjälpa länderna ekonomiskt genom att ta bort tullar på tusentals varor från länderna.

Beslutet kommer bara dagar efter att besked om att USA och Kina närmar sig ett nytt handelsavtal.

TT