Annons

Nordeachefen vill in i EU:s bankunion

Det mesta pekar mot att Nordeas ägare godkänner förslaget om att flytta bankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. - Grunden till att vi gör det här är EU:s bankunion, säger vd Casper von Koskull. Flyttlasset går i oktober, om Nordeachefens plan håller.(TT)
Publicerad 11 mars 2018

Flyttlasset går i oktober, om Nordeachefens plan håller. Men först måste han få stöd av minst två tredjedelar av rösterna på årsstämman på Grand Hotel i Stockholm på torsdag.

Casper von Koskull vill inför den avgörande omröstningen tona ned dramatiken.

””
””
Annons

"En Nordea-skatt"

Nordeachefen tycker snarare att bankens flytt ska ses som nästa steg i en process som inleddes när Nordea, till följd av nya bankregler, valde att filialisera sina dotterbolag i Norge, Danmark och Finland. Fast en utlösande faktor till att banken började analysera flyttalternativet på allvar var enligt von Koskull den rödgröna regeringens senare reviderade beslut om höjd resolutionsavgift för banker för ett år sedan.

””

Mycket pekar på att det blir ja till flytten från stämman. Storägaren Sampo och ägarrådgivaren ISS stöder förslaget och det är hittills bara en mindre institutionell ägare, AMF Pension, som har sagt att man kommer att rösta nej.

Om stämman säger ja återstår att få ett nytt banktillstånd från ECB, troligen i sommar. Och så måste nordiska finansmyndigheter ge klartecken. Nordeachefen räknar med att allt ska vara på plats i september.

Något större flyttlass till de redan befintliga lokalerna i Helsingfors blir det inte, enligt von Koskull. Han räknar med att ta med sig en handfull medarbetare, kanske ett dussin eller två.

Har fallit på börsen

På börsen har Nordeas aktie fallit 10 procent sedan styrelsen beslöt att föreslå en flytt i september i fjol. Fast Nordeachefen ser ingen koppling.

””

TT: Har flyttbeslutet skadat Nordeas varumärke i Sverige?

””

Nordeachefen tillägger att det bland annat syns om man i detalj analyserar de dåliga resultat Nordea har fått i mätningar av hur nöjda kunder är med banken.

””

Tusentals samtal

Annons

Flera LO-förbund har också bytt eller hotat med att byta ut Nordea som transaktionsbank, samtidigt som det har varit mycket kritik och frågor från mindre kunder.

””

Bankens minskade marknadsandelar på nya svenska bolån i fjol hänger dock mer ihop med hur banken har bedömt risker och satt priser, enligt von Koskull.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons